Praktijk en theorie examen

Het praktijkexamen verloopt zo:

Je maakt eerst kennis met de examinator. Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook controleert hij of je bent geslaagd voor je theorie-examen.  Onderweg naar de auto legt de examinator uit hoe je examen verloopt. Daarna stelt je examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.

Hierna begint de rit. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

Waar let de examinator op?

Tijdens je praktijkexamen wordt je gelet op:

 

  •  je beheersing van de auto;
  •  je kijkgedrag;
  •  of je goed voorrang verleent;
  •  het inhalen;
  •  in- en uitvoegen;
  •  rijden op kruispunten en rotondes;
  •  En de bijzondere verrichtingen.

Praktijkexamen

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie veilig kunt benaderen. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Direct na afloop van de rit krijg je in het examencentrum te horen of je geslaagd bent.

 

Waaruit bestaat een theorie examen?

Het theorie-examen voor de categorieën A, B en rijbewijs C en D zonder vakbekwaamheid bestaat uit 50 meerkeuzevragen waarvan u er minimum 41 juist dient te beantwoorden om te slagen.

Na twee maal niet slagen in het theorie-examen categorie B, dient de kandidaat 12 uur theorieles te volgen in een erkende rijschool. Het getuigschrift van onderricht dient voorgelegd te worden vanaf het derde theorie-examen categorie B.  De lessen gevolgd in het kader van rijbewijs op school worden hierbij niet in rekening gebracht.

 

HEEFT U EEN VRAAG?

Telefoon
+32 364 47 10 01
Openingsuren
Maandag10:00-17:30
Dinsdag10:00-17:30
Woensdag10:00-17:30
Donderdag10:00-17:30
Vrijdag10:00-17:30
Zaterdag-
Zondag-